Toewijding aan zakelijke praktijken en mensenrechten

Ons ethisch handelsbeleid

Ons ethisch handelsbeleid is een kernelement van onze inzet om onze producten op een verantwoorde wijze te kopen, produceren en verkopen.


In onze Ethical Codex Policy vragen we onze leveranciers om de ETI-basiscode* en onze bedrijfsprincipes te onderschrijven om ervoor te zorgen dat deze principes in de hele toeleveringsketen worden toegepast. De ETI-basiscode is gebaseerd op de conventies van de International Labour Organization (ILO) en is een internationaal erkende code voor arbeidspraktijken.


* Het Ethical Trading Initiative (ETI) is een in het VK gevestigd onafhankelijk orgaan dat toezicht houdt op aangesloten NGO's (niet-gouvernementele organisaties) en de toeleveringsketens van bedrijven in overeenstemming met een ethische code.
Ethical Trading Initiative - Respect for workers worldwide

Communiceren over arbeidsregelgeving

SEDEX is een beveiligde online database, evenals een supply chain management tool, die bedrijven helpt om ethische risico's in wereldwijde logistieke ketens te identificeren, te beheren en te corrigeren.

Duurzaamheid

Binnenscheepvaart

Gezien onze ligging, maken we sterk gebruik van het kanaal Roeselare-Leie. Het immers zo dat 90% van de aanvoer van onze grondstoffen via de binnenscheepvaart verloopt.


Een binnenscheepvaartschip kan van 250.000 kg tot 1.000.000 kg granen bevatten, daar waar een vrachtwagen 28.000kg kan vervoeren. Dit is een duidelijke verademing voor het wegverkeer en het milieu!

Sinds 2014 maakt Maselis gebruik van een WKK of warmtekrachtkoppeling

Bij warmtekrachtkoppeling (afgekort wkk) wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op brandstof. In vergelijking met een afzonderlijke, gescheiden productie, waarbij enerzijds elektriciteit in een centrale wordt opgewekt en anderzijds warmte in een ketel, kan men met een wkk tot 20% brandstof uitsparen.


Werkingsprincipe wkk

Het werkingsprincipe van een warmtekrachtkoppeling is eenvoudig.

  1. De brandstof laat de motor draaien.
  2. Die zet op zijn beurt een alternator in beweging, waardoor elektriciteit wordt opgewekt.
  3. Door de beweging van de alternator ontstaat warmte. Een koelvloeistof zorgt ervoor dat de alternator niet oververhit geraakt.
  4. Een warmtewisselaar recupereert deze warmte uit de koelvloeistof en gebruikt ze om warm water aan te maken voor de productie.
  5. Ook de warmte uit de verbrandingsgassen wordt via condensatie gewonnen en gebruikt voor stoom en warmwaterproductie.

Biomassa verbrandingsinstallatie sinds 2009

Eén van de voornaamste grondstoffen van Maselis is haver. De ruwe haver wordt in het productieproces o.a. ontdaan van zijn beschermende pel, waardoor er havergrutten (gepelde haver) en haverpellen ontstaan.

Deze haverpellen worden verkocht ofwel verbrand als brandstof voor onze eigen biomassa verbrandingsinstallatie. Door de verbranding van de haverpellen (=brandstof) wordt stoom opgewekt om vervolgens in te zetten in ons productieproces. Hierdoor hebben we minder nood aan fossiele brandstoffen.

In 2022 gaan we een stap verder om onze bijdrage te leveren aan een gezonder klimaat door de installatie van zonnepanelen

Dit jaar is er besloten om alle geschikte daken van Maselis te voorzien van zonnepanelen. Concreet betekent dit de installatie van meer dan 1000 zonnepanelen op het dak van onze magazijnen.

Binnenkort meer!

Elektrische auto's zijn de nieuwe standaard

Ook op de weg zorgen we ervoor dat de CO2 uitstoot van het bedrijf en onze medewerkers wordt aangepakt door elektrische auto's als nieuwe standaard in te zetten voor al onze bedrijfswagens.

Ecovadis/CDP

In samenwerking met onze klanten neemt Maselis deel aan werelds grootste duurzaamheidsbeoordeling en -openbaarmakingsysteem voor bedrijven, respectievelijk Ecovadis en CDP, waarbij Maselis in 2022 werd bekroond met de Ecovadis Silver-certificering.

Dit onderschrijft dat we bewust met duurzaamheid omgaan en onze inspanningen worden erkend.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

In september 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDGs) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de VN met Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Deze doelen die één en ondeelbaar zijn reflecteren de drie dimensies van duurzame ontwikkeling: het economische, het sociale en het ecologische aspect.

Binnen Maselis werken we mee aan de volgende doelstellingen:

  1. Geen honger
  2. Goede gezondheid en welzijn
  3. Gender gelijkheid
  4. Waardig werk en economische groei
  5. Industrie innovatie en infrastructuur
  6. Verantwoorde consumptie en productie
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

Waarom kiezen voor Maselis?

Bekijk onze vacatures

Vous aussi, vous êtes graindiose?

Consultez nos postes vacants

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!